Νέο “πακέτο” διορισμών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ετοιμάζει η Κυβέρνηση.
‘Ηδη εξετάζονται τα δημοσιονομικά καθώς και ο αριθμός των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποχώρησαν από τη δημόσια εκπαίδευση, λόγω συνταξιοδότησης.
“Στις προθέσεις μας είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστεί μέσα στο 2023 . να είναι στα επίπεδα των διορισμών που έγιναν φέτος”, είπε χαρακτηριστικά στο esos ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Σε ερώτησή μας εάν οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνουν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων του ΑΣΕΠ μας είπε: “Να περιμένουμε πρώτα πως θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ το Μάρτιο για τον διορισμό δημοσίων υπαλλήλων και θα εκτιμήσουμε εάν θα γίνει και για τους εκπαιδευτικούς”
Η υπουργός Ν. Κεραμέως, σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει , πρόσφατα:”Είναι κάτι που εξετάζουμε. Το είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν. Για την ακόμη καλύτερη επιλογή και στελέχωση των σχολείων μας να υπάρχει και διαγωνισμός και για τους εκπαιδευτικούς, όπως θα γίνει και στο ευρύτερο δημόσιο. Άρα είναι μια πολιτική την οποία εξετάζουμε . Δεν είμαστε ακόμη σε θέση για να κάνουμε ανακοινώσεις. Πάντως είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε για τις προσεχείς προσλήψεις (σ.σ. αναπληρωτών) και διορισμούς (σ.σ. μονίμων εκπαιδευτικών)”.
Το νέο σύστημα διορισμών
Με εντολή άνωθεν “πάγωσε” στο υπουργείο Παιδείας κάθε διαδικασία κατάρτισης του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών
Τι είχε αποκαλύψει το esos
Το esos πρώτο είχε αποκαλύψει και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε με δημόσιες δηλώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτση ότι το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο, έχει ως “κορμό” τις εξετάσεις ΑΣΕΠ”.
Ειδικότερα το Προσχέδιο το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για παρατηρήσεις, περιλαμβάνει τέσσερις άξονες :
Α. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Β. Συνυπολογισμός με αντίστοιχη μοριοδότηση
- προϋπηρεσίας,
- παιδαγωγικής κατάρτισης
- επιστημονικής κατάρτισης
- κοινωνικά κριτήρια
Γ. Κατάρτιση πίνακα μόνο για τους εκπαιδευτικούς που “πιάνουν” τη βάση.
Δ. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από άλλα κριτήρια.