Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
  • Σύνδεση
  • Εκπαίδευση
    • Πρωτοβάθμια
    • Δευτεροβάθμια
    • Τριτοβάθμια
    • Ειδική Αγωγή
    • Συντονιστές
    • Ιδιωτική Εκπαίδευση
    • Μαθητές
    • Φοιτητές
  • Εκπαιδευτικοί
    • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι
    • Μεταθέσεις
    • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
    • Συνταξιοδοτικό
  • Απόψεις
  • Παιδεία & Πολιτική
    • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες
  • Δια Βίου Μάθηση
    • Επιμόρφωση
    • Γλωσσομάθεια
    • Ιδιωτικά
    • ΙΕΚ
    • Συνέδρια – Ημερίδες
  • Πανελλαδικές
    • Βάσεις
    • Θέματα Εξετάσεων
    • Μηχανογραφικό
    • Ύλη Εξετάσεων
    • Τράπεζα θεμάτων
  • Υπ. Παιδείας
    • Νομοθεσία
  • Ειδήσεις
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Οικονομία
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
    • Αθλητικά
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Εκπαίδευση
    • Πρωτοβάθμια
    • Δευτεροβάθμια
    • Τριτοβάθμια
    • Ειδική Αγωγή
    • Συντονιστές
    • Ιδιωτική Εκπαίδευση
    • Μαθητές
    • Φοιτητές
  • Εκπαιδευτικοί
    • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι
    • Μεταθέσεις
    • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
    • Συνταξιοδοτικό
  • Απόψεις
  • Παιδεία & Πολιτική
    • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες
  • Δια Βίου Μάθηση
    • Επιμόρφωση
    • Γλωσσομάθεια
    • Ιδιωτικά
    • ΙΕΚ
    • Συνέδρια – Ημερίδες
  • Πανελλαδικές
    • Βάσεις
    • Θέματα Εξετάσεων
    • Μηχανογραφικό
    • Ύλη Εξετάσεων
    • Τράπεζα θεμάτων
  • Υπ. Παιδείας
    • Νομοθεσία
  • Ειδήσεις
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Οικονομία
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
    • Αθλητικά
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Φυσικό αέριο – Mητσοτάκης: Δεν αναμένεται διαταραχή στην προμήθεια της χώρας

27 Απριλίου, 2022
Σε ipaidia, Ροή
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Φυσικό αέριο: Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκλειψη ηλίου στις 25 Οκτωβρίου – Πού θα είναι ορατή

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης το 2023 – Ποιοι οι ωφελούμενοι

Τι αποφασίστηκε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο πώς θα γίνουν οι πληρωμές προς την ρωσική Gazprom. Αν δηλαδή οι ποσότητες που παρέχονται από τους Ρώσους θα πληρωθούν σε ρούβλια, όπως αξιώνει η Μόσχα, ή σε ευρώ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Το newspedia.gr μεγαλώνει!

Κάνε Like στη σελίδα μας

Σημειώνεται πάντως πως η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς σε πολύ καλύτερη θέση από τη Βουλγαρία, διότι διαθέτει πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια και δεν έχει πληρωμή το αμέσως επόμενο διάστημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

– Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν 2 και όχι 1 πλοίο με LNG.
– Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία
– Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα
– 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων)
– Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία
– Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.  Δηλαδή, η Ελλάδα θα βοηθήσει με:

– Φορτία LNG μέσω της Ρεβυθούσας, με κόστος που επιβαρύνει τους Βούλγαρους.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αγωγό IGB, που συνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία και δίνει στους Βούλγαρους πρόσβαση στον αγωγό ΤΑΡ.

Η χθεσινή αποφάση της Ρώσιας έχει προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων, πυροδοτώντας για άλλη μια φορά την ξέφρενη κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου που ξεπέρασαν τα 100 ευρώ για να κλείσουν τελικά στο Ολλανδικό TTF στα 99 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα «παιχνίδια» Πούτιν και οι απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την στάση που θα κρατήσει και την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Ο φόβος όμως παραμένει και είναι ένας: αν η αποδοχή του Ρωσικού συστήματος πληρωμών εναντιώνονται στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Η Βουλγαρία προσφεύγει στην Ρεβυθούσα

Οι συνέπειες για την Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη) καλείται να καλύψει τα κενά της γειτονικής χώρας σε αέριο, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να δίνουν την χείρα βοηθείας.

Tο νησάκι πλησίον των Μεγάρων που αποτελεί την πύλη εισόδου του LNG για την χώρα μας είχε αξιοποιήσει και προ ενός μηνός ξανά η Βουλγαρία στο πλαίσιο των κινήσεων για την ενίσχυση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Επίσης σε όλα τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας σε αέριο και την συνδρομή της Ελλάδας για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές τις ανάγκες που υπολογίζονται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της Ρωσίας να ξεκινήσει το «εμπάργκο» στο φυσικό αέριο ενεργοποιεί και τα δικά μας αντανακλαστικά και θέτει σε άμεση επιφυλακή και την χώρας μας που καλείται να επισπεύσει τα μέτρα της ενεργειακής θωράκισης τώρα που οι απειλές Πούτιν γίνονται πράξεις.

Τα θετικά νέα είναι ότι αυτή η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και αρχίζει αργά αλλά σταθερά να αποδίδει καρπούς σε μια περίοδο όχι μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων.

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει την δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. Ήδη ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας της νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αυτό θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ να υποδεχτούν περισσότερo LNG. Για το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου είναι προγραμματισμένα 11 φορτία ωστόσο οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις απαιτήσεις.

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

Ειδήσεις σήμερα

Συντάξεις Ιουνίου 2022: Πότε οι πληρωμές ανά ταμείο –  Γιατί θα καθυστερήσουν

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν επίδομα παιδιού, ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου

Φυσικό αέριο: H Gazprom απειλεί άμεσα με ενεργειακό εμπάργκο όλη την Ευρώπη

The post Φυσικό αέριο – Mητσοτάκης: Δεν αναμένεται διαταραχή στην προμήθεια της χώρας appeared first on Ipaidia.gr.

Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

«Όχι» στις συγχωνεύσεις τμημάτων: Συλλαλητήριο φοιτητών του ΔΙΠΑΕ στο ΥΠΑΙΘ

Επόμενο άρθρο

Παράταση απόσπασης στο εξωτερικό: Τα ονόματα των εκπαιδευτικών

Σχετικά Άρθρα

peripoliko_astynomia αστυνομία περιπολικό

Πανελλήνιες: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που χορηγούσε πλαστές βεβαιώσεις αθλητικών διακρίσεων για μοριοδότηση

6 Ιουνίου, 2023

Εξιχνιάστηκε, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οργανωμένη εγκληματική δράση πλαστογράφησης βεβαιώσεων αθλητικών διακρίσεων και χρήσης...

Χαλαρός μαθητής βγήκε live με γυαλί Trannos: «Ας είμαι και τουρίστας, μαμά δεν περνάω πουθενά» (video)

Χαλαρός μαθητής βγήκε live με γυαλί Trannos: «Ας είμαι και τουρίστας, μαμά δεν περνάω πουθενά» (video)

6 Ιουνίου, 2023

Υποψήφιος με vibes «Trannos» πήγε να δώσει εξετάσεις σαν τουρίστας για να περάσει Τουριστικά Επαγγέλματα. Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις με...

Πανελλήνιες 2023: Δείτε τα θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά

Πανελλήνιες 2023 – Εύβοια: Λιποθύμησε 17χρονη που έδινε εξετάσεις

6 Ιουνίου, 2023

Ένα απρόοπτο σημάδεψε την σημερινή διαδικασία των Πανελλήνιων Εξετάσεων στην Εύβοια, καθώς μία μαθήτρια έχασε τις αισθήσεις της κατά τη...

Γέμισε θρανία η λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων – Πάνω από 50.000 Γάλλοι σε διαγωνισμό ορθογραφίας (video)

Γέμισε θρανία η λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων – Πάνω από 50.000 Γάλλοι σε διαγωνισμό ορθογραφίας (video)

6 Ιουνίου, 2023

Ο διασημότερος δρόμος του Παρισιού, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, μετατράπηκε την Κυριακή σε υπαίθρια τάξη για τον μαζικότερο διαγωνισμό...

Kapodistriako Καποδιστριακό

ΕΚΠΑ: Ανάμεσα στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο για θέματα ισότητας των φύλων

6 Ιουνίου, 2023

Ακόμη μια σπουδαία διάκριση για το πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 9η θέση παγκοσμίως για την πολιτική του σε...

Επόμενο άρθρο

Παράταση απόσπασης στο εξωτερικό: Τα ονόματα των εκπαιδευτικών

office χώρος εργασίας υπάλληλος γραφείου δημόσιο

Κατώτατος μισθός: Ποιοι υπάλληλοι του Δημοσίου θα δουν αυξήσεις (vid)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

peripoliko_astynomia αστυνομία περιπολικό

Πανελλήνιες: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που χορηγούσε πλαστές βεβαιώσεις αθλητικών διακρίσεων για μοριοδότηση

6 Ιουνίου, 2023
Χαλαρός μαθητής βγήκε live με γυαλί Trannos: «Ας είμαι και τουρίστας, μαμά δεν περνάω πουθενά» (video)

Χαλαρός μαθητής βγήκε live με γυαλί Trannos: «Ας είμαι και τουρίστας, μαμά δεν περνάω πουθενά» (video)

6 Ιουνίου, 2023
Πανελλήνιες 2023: Δείτε τα θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά

Πανελλήνιες 2023 – Εύβοια: Λιποθύμησε 17χρονη που έδινε εξετάσεις

6 Ιουνίου, 2023

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita
  • Esos
  • Fresh Education
  • ipaidia
  • Viral
  • Webex
  • Αθλητικά
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
  • Απόψεις
  • Βάσεις
  • Γλωσσομάθεια
  • Γονείς
  • Γυμνάσιο
  • Δευτεροβάθμια
  • Δημοτικό
  • Δια Βίου Μάθηση
  • Διορισμοί
  • Ειδήσεις
  • Ειδήσεις
  • Ειδική Αγωγή
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαιδευτική πολιτική
  • Εκπαιδευτικό Υλικό
  • Εκπαιδευτικοί
  • Ελλάδα
  • ΕΠΑΛ
  • Επιμόρφωση
  • Εργασία
  • Θέματα Εξετάσεων
  • Ιδιωτικά
  • Ιδιωτικά
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση
  • ΙΕΚ
  • ΙΕΠ
  • Κόσμος
  • Λύκειο
  • Μαθητές
  • Μεταθέσεις
  • Μεταπτυχιακά
  • Μηχανογραφικό
  • Νηπιαγωγείο
  • Νομοθεσία
  • Οικονομία
  • Πανελλαδικές
  • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προβολή
  • Πρωτοβάθμια
  • Ροή
  • Σεμινάρια – MOOC
  • Στελέχη Εκπαίδευσης
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες
  • Συνέδρια – Ημερίδες
  • Συνταξιοδοτικό
  • Συντονιστές
  • Τεχνολογία
  • Τράπεζα θεμάτων
  • Τριτοβάθμια
  • Υγεία
  • Ύλη Εξετάσεων
  • Υπ. Παιδείας
  • Φοιτητές
  • Χρήσιμα
  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

© 2020 Newspedia.gr.

Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Εκπαίδευση
    • Πρωτοβάθμια
    • Δευτεροβάθμια
    • Τριτοβάθμια
    • Ειδική Αγωγή
    • Συντονιστές
    • Ιδιωτική Εκπαίδευση
    • Μαθητές
    • Φοιτητές
  • Εκπαιδευτικοί
    • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι
    • Μεταθέσεις
    • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
    • Συνταξιοδοτικό
  • Απόψεις
  • Παιδεία & Πολιτική
    • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες
  • Δια Βίου Μάθηση
    • Επιμόρφωση
    • Γλωσσομάθεια
    • Ιδιωτικά
    • ΙΕΚ
    • Συνέδρια – Ημερίδες
  • Πανελλαδικές
    • Βάσεις
    • Θέματα Εξετάσεων
    • Μηχανογραφικό
    • Ύλη Εξετάσεων
    • Τράπεζα θεμάτων
  • Υπ. Παιδείας
    • Νομοθεσία
  • Ειδήσεις
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Οικονομία
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
    • Αθλητικά

© 2020 Newspedia.gr.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.