Διάδωσέ το
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε αιφνιδιαστικά το νόμο που προβλέπει τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών. Επέβαλε, χωρίς καμία διαβούλευση, ηλεκτρονικές εκλογές με ένα σύστημα αμφισβητήσιμο ως προς το αδιάβλητο των εκλογών και την μυστικότητα της ψήφου.
Όλες οι παρατάξεις στην ΟΛΜΕ αντέδρασαν, καταθέτοντας εγγράφως στο ΥΠΑΙΘ την απόσυρση των ψηφοδελτίων τους. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, με μία πρωτοφανή αντιδημοκρατική και αυταρχική εμμονή, δεν έκανε αποδεκτές τις αποσύρσεις των υποψηφιοτήτων υποχρεώνοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς να είναι υποψήφιοι/ες χωρίς τη θέλησή τους.
Ο Κλάδος, με θάρρος και δημοκρατική συνείδηση στήριξε τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και απείχε από τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία της Κεραμέως σε ποσοστό 93%, ενώ όσοι/ες δημοκρατικοί/ες συνάδελφοι «εξελέγησαν», παραιτήθηκαν άμεσα από τα Υ.Σ. Η στάση μας αυτή αποτέλεσε μία τεράστια πολιτική νίκη των εκπαιδευτικών και ανέδειξε την αντιδημοκρατική στάση του ΥΠΑΙΘ, που ηττήθηκε κατά κράτος.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Κεραμέως, αντί να αποδεχτεί την ομόφωνη στάση του εκπαιδευτικού κλάδου και να ακυρώσει τις εκλογές-παρωδία που επέβαλε, διόρισε «ημετέρους» στα Υ.Σ. Η κατάληψη των θέσεων αυτών από κυβερνητικούς «προθύμους» είχε ως αποτέλεσμα την πιο αντιδημοκρατική, αδιαφανή και αναξιοκρατική λειτουργία των ΥΣ των τελευταίων δεκαετιών. Ρουσφέτια, πελατειακές σχέσεις και καταπάτηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, καταργώντας την ουσιαστική λειτουργία των ΥΣ και γυρίζοντας την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω, σε άλλες σκοτεινές εποχές…
Η πρωτοφανής αδιαφάνεια που επικράτησε στις αποφάσεις των ΥΣ διέλυσε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και κεκτημένα που προήλθαν από αγώνες δεκαετιών.
Παρά τις αντιδράσεις και παρότι ο νόμος επιτρέπει την δια ζώσης διεξαγωγή των εκλογών το ΥΠΑΙΘ προκήρυξε και φέτος εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Την ώρα που αρνείται να πάρει οποιοδήποτε υγειονομικό μέτρο προστασίας στα σχολεία, επικαλούμενο ύφεση της πανδημίας, εμμένει αυταρχικά χωρίς καμία αιτιολογία και χωρίς κανένα διάλογο να επιβάλλει ηλεκτρονικές εκλογές.
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ) στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, όπως ακριβώς είχαμε κάνει και το 2020, προτείναμε να απέχουμε από τις εκλογές με ομοφωνία όλων των παρατάξεων. Επισημάναμε ότι, εν αντιθέσει με το 2020, οι ηλεκτρονικές εκλογές προκηρύχθηκαν πριν την κατάθεση των ψηφοδελτίων αυτή τη φορά, οπότε αν υπήρχε ομόφωνη απόφαση για μη συμμετοχή, θα ακυρώνονταν οι εκλογές αφού σε πάρα πολλά υπηρεσιακά συμβούλια δεν θα υπήρχαν υποψηφιότητες και αυτό θα ήταν κάτι που το ΥΠΑΙΘ δε θα μπορούσε να παρακάμψει. Θεωρούμε ότι η μη ύπαρξη υποψηφιοτήτων θα ανάγκαζε το ΥΠΑΙΘ να πάει σε δια ζώσης εκλογές ή έστω υβριδικές.
Δυστυχώς, η ΔΑΚΕ άλλαξε τη στάση της σε σχέση με το 2020 και δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις εκλογές ακόμα κι αν οι άλλες παρατάξεις απόσχουν υπηρετώντας με αυτό τον τρόπο αποκλειστικά το παραταξιακό της συμφέρον σε βάρος του κλαδικού. Ως παράταξη που αναφέρεται στο κυβερνών κόμμα, θα μπορούσε, αν συμφωνούσε με την αποχή, να συμβάλλει καθοριστικά στις πιέσεις της ΟΛΜΕ για μη εφαρμογή των ηλεκτρονικών εκλογών. Οι ΣΥΝΕΚ σεβόμαστε πάντα τις θέσεις των άλλων παρατάξεων, ωστόσο θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή της ΔΑΚΕ διασπά την ενότητα και την εκφρασμένη ομοθυμία του κλάδου και διευκολύνει το ΥΠΑΙΘ στην παγίωση των ηλεκτρονικών εκλογών.
Στη συνέχεια, αφού η ομοφωνία για αποχή δε μπορούσε να επιτευχθεί και χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατόν να μπλοκαριστούν οι εκλογές, οι ΣΥΝΕΚ ψηφίσαμε την πρόταση του ΠΑΜΕ να οργανωθούν με ευθύνη της ΟΛΜΕ δια ζώσης εκλογές σε όλη τη χώρα λίγες μέρες πριν τις ηλεκτρονικές εκλογές του ΥΠΑΙΘ και να γίνει προσπάθεια στη συνέχεια να οριστούν ως αιρετοί όσοι/ες εκλεγούν από την δια ζώσης ψηφοφορία. Παρότι η πρόταση αυτή έχει προφανείς τεχνικές δυσκολίες, την ψηφίσαμε προκειμένου να υπάρξει μία δράση που θα αναδείξει την αντίδραση του κλάδου. Ωστόσο, ούτε αυτή η πρόταση υπερψηφίστηκε, αφού ΔΑΚΕ, ΠΕΚ και Παρεμβάσεις διαφώνησαν.
Το 2020 είχαμε καταθέσει πρόταση προσφυγής της ΟΛΜΕ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την οποία όμως καμία άλλη παράταξη δεν υπερψήφισε. Οι ΣΥΝΕΚ προσέφυγαν ως παράταξη τότε στην ΑΠΔΠΧ και κατάφεραν να εκδοθεί μία απόφαση που μας δικαίωνε σε αρκετά σημεία. Με αφορμή αυτήν την απόφαση καταθέσαμε πρόταση και φέτος η ΟΛΜΕ να προσφύγει άμεσα στην ΑΠΔΠΧ. Με θλίψη είδαμε ότι το ΠΑΜΕ και οι Παρεμβάσεις δεν την υπερψήφισαν ούτε φέτος, απεμπολώντας κάθε νομικό όπλο που θα μπορούσε να στηρίξει τον κλάδο. Ευτυχώς όμως, η πρόταση αυτή πλειοψήφησε αυτή την φορά, αφού την υπερψήφισαν οι άλλες δυνάμεις.
Οι ΣΥΝΕΚ, όλο το προηγούμενο διάστημα, γνωρίζοντας ότι το ΥΠΑΙΘ θα εμμείνει στις ηλεκτρονικές εκλογές συνεργαστήκαμε με εμπειρογνώμονες τεχνικούς συμβούλους, εξειδικευμένους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκλογών. Με βάση τις γνωμοδοτήσεις τους, καταθέσαμε πρόταση στην ΟΛΜΕ να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την υπουργό και να της θέσει τα εξής αιτήματα (εάν δεν αποδεχτεί τις δια ζώσης ή έστω τις υβριδικές εκλογές):
- Να οριστούν κάποια σχολεία ως εκλογικά κέντρα, στα οποία θα προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί για να ψηφίσουν. Σε κάθε εκλογικό κέντρο να υπάρχει εφορευτική επιτροπή που θα διασφαλίζει την κατά μόνας ψηφοφορία σε χώρο και υπολογιστή του σχολείου.
- Η ψήφος να κλειδώνει και να μην επιτρέπεται η αλλαγή της στη συνέχεια.
- Να υπάρχουν στις εφορευτικές επιτροπές για όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, εκτός από το ορισμένο μέλος από το σωματείο, και εκπρόσωπος από κάθε παράταξη που το επιθυμεί.
- Να υπάρχει τεχνικός σύμβουλος της ΟΛΜΕ στην κεντρική ηλεκτρονική υπηρεσία κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και ειδικά κατά τη έκδοση των αποτελεσμάτων.
Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, όχι όμως από τις Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ…
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Οι ΣΥΝΕΚ υπήρξαμε πάντα η παράταξη της υπευθυνότητας και των τεκμηριωμένων απόψεων και προτάσεων. Με δεδομένο ότι οι προτάσεις που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις ηλεκτρονικές δεν υπερψηφίστηκαν στην ΟΛΜΕ, παρά τις προσπάθειες μας, θεωρούμε αδιανόητο να επιτρέψουμε για δεύτερη διετία την κομματική άλωση των ΥΣ. Θεωρούμε μέγιστη ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να παλέψουμε ώστε να αποπεμφθούν από τα ΥΣ όσοι και όσες συνέβαλαν, άμεσα ή έμμεσα, στην αντιδημοκρατική και αδιαφανή λειτουργία τους. Κενά αποκρύπτονται, η αξιοκρατία, τα μόρια και η σειρά των εκπαιδευτικών καταστρατηγούνται, οι πελατειακές σχέσεις, η εξάρτηση και η χειραγώγηση είναι η νέα πραγματικότητα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τα οποία μάλιστα για μεγάλο διάστημα λειτουργούσαν όχι μόνο με διορισμένους/ες αιρετούς αλλά ακόμα και με διορισμένους/ες Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης.
Δώσαμε, ως κλάδος, μεγάλους αγώνες για να υπάρχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα ΥΣ, για να αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά του κλάδου. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι/ες εκπρόσωποί μας διασφάλιζαν την διαφάνεια και την ορθή λειτουργία των ΥΣ. Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε την κατάκτησή μας αυτή! Βέβαια οι ΣΥΝΕΚ ουδέποτε αμφισβήτησαν τις παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας των ΥΣ ακόμη και με τη συμμετοχή των αιρετών και γι’ αυτό το λόγο υπέβαλαν πολλές προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ΥΣ. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν σε προηγούμενα συνέδρια, σε εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων καθώς και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Όταν μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρύσει «επιτροπή υπηρεσιακών μεταβολών» υπό την ευθύνη του ΥΠΑΙΘ προκειμένου να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΥΣ, οι ΣΥΝΕΚ κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων (αποσπάσεις, μεταθέσεις, τοποθετήσεις, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών/΄τριών με τους/τις μόνιμους/ες κ.α), πλαίσιο που έγινε αποδεκτό από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και αποτυπώθηκε στα υπομνήματα του κλάδου που κατατέθηκαν στην επιτροπή. Δυστυχώς η επιτροπή αυτή δεν ολοκλήρωσε το έργο της.
Οι ΣΥΝΕΚ συνεχίσαμε τις προσπάθειες και στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές, προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, που πρέπει να γίνουν στα ΥΣ και φυσικά το αίτημα για την κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων Κεραμέως σχετικά με τις ηλεκτρονικές εκλογές. Με θλίψη είδαμε το ΠΑΜΕ και τις Παρεμβάσεις όχι μόνο να μην ψηφίζουν τις προτάσεις αυτές, αλλά με επικίνδυνους τακτικισμούς να προσπαθούν να αποτρέψουν την πλειοψηφία να τις ψηφίσει. Το ίδιο έκαναν και για άλλες προτάσεις που καταθέσαμε για μισθολογικά, εργασιακά και παιδαγωγικά ζητήματα. Ωστόσο, η πλειοψηφία του κλάδου υπερψήφισε τις προτάσεις μας στο 20ο Συνέδριο και είναι δεδομένο ότι εμείς δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας!
Τώρα τους καλούμε να καταθέσουν ψηφοδέλτια για τις εκλογές, έστω υπό την συνθήκη που ορίζει το Υπουργείο και παράλληλα να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση του αυταρχικού αυτού πλαισίου. Να ενθαρρύνουν κι αυτές οι παρατάξεις τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν, ώστε να στελεχωθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια με αιρετούς της επιλογής ολόκληρου του σώματος, αιρετούς που θα προασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων. Αυτή είναι η στάση ευθύνης, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αιρετοί θα είναι οι θεσμικά κατοχυρωμένες ρωγμές στη σκληρή πολιτική του Υπουργείου.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
το 2020 με αποφασιστικότητα και ενότητα καταφέραμε μία μεγάλη πολιτική νίκη, αφού εκφράστηκε η πάνδημη διαφωνία με το νόμο της υπουργού, όπως αυτή καταγράφηκε με την αποχή κατά 93% από τις εκλογές-παρωδία που διεξήγαγε.
Το 2022 μπορούμε να καταφέρουμε μία ακόμα νίκη, μεγαλύτερη αυτή την φορά! Να πάρουμε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πίσω! Να πάρουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα πίσω! Να εκδιώξουμε με την ψήφο μας όλους τους «ημέτερους» της υπουργού από τα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια! Να αξιοποιήσουμε το όπλο της ψήφου μας για να εκλέξουμε αιρετούς που θα προασπίζονται πραγματικά τα δικαιώματά μας! Σε αυτήν την συγκυρία η αποχή από τις εκλογές θα ευνοήσει τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ.
Θα είναι μία τεράστια ακόμα νίκη του κινήματος αν δεν επιτρέψουμε να εκλεγούν οι κομματικοί υπήκοοι της Κεραμέως και της Κυβέρνησης! Είναι στο χέρι μας και είναι ζήτημα δημοκρατίας!
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΙΣΩ!
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!
Καλούμε όλες και όλους τους/τις συναδέλφους να αποπέμψουν από τα ΥΣ με την ψήφο τους όσους και όσες συνέβαλαν, άμεσα ή έμμεσα, στην κομματική άλωση των ΠΥΣΔΕ, των ΑΠΥΣΔΕ και του ΚΥΣΔΕ!
Ψηφίζουμε αιρετούς που θα προασπίζονται τα δικαιώματά μας!
Ψηφίζουμε ΣΥΝεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις – ΣΥΝΕΚ!
ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!