Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Δελή που αφορούσε στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.
Απαντώντας η Υφυπουργός κ Ζ. Μακρή ο οποίος την κάλεσε ή να δώσει μια νέα προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα σημείωσε : “Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος”.
Ανέφερε δε ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11.05.2022 που έλεγε: “Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό”.
Πρόσθεσε σε πως: “Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Τι ισχύει για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών και για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, σε όλες τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Στην τρίτη με αριθμό 660/9.5.2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Τους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ», θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μακρή.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, η ερώτηση σήμερα του ΚΚΕ αφορά στους τελειόφοιτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που τελειώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται να βγουν σε αυτό που λέτε εσείς «αγορά εργασίας». Απεχθανόμαστε αυτόν τον όρο, γιατί υποβαθμίζει και εκχυδαΐζει την κοινωνική διάσταση της εργασίας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, τον χρησιμοποιούμε εδώ για να συνεννοούμαστε.
Προκύπτει, λοιπόν, σοβαρό πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, με το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη δουλειά τους. Εκδόθηκε -και το ξέρετε- προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, η οποία αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η προθεσμία των δικαιολογητικών αυτής της προκήρυξης λήγει, παρακαλώ, στις 23 του Μάη του 2022, τώρα, σε μια βδομάδα δηλαδή.
Αυτό, όμως, ακριβώς, κυρία Υπουργέ, είναι και το πρόβλημα. Από εδώ προκύπτει το πρόβλημα. Γιατί με βάση αυτή την ημερομηνία χιλιάδες τελειόφοιτοι -τώρα τελειώνουν, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους σε λίγες μέρες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις βεβαιώσεις περάτωσης αυτών των σπουδών τους. Και δεν προλαβαίνουν γιατί τα απαραίτητα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων των σπουδών τους, με εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, θα βγουν από τις σχολές τους τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι αυτοί εξαιρούνται, αποκλείονται στην πραγματικότητα από την προκήρυξη, αποκλείονται από το δικαίωμα στη δουλειά.
Να σας πω και κάτι; Δεν αποκλείονται μόνο για φέτος, για την επόμενη δηλαδή σχολική χρονιά. Αποκλείονται για τις επόμενες τρεις χρονιές, αφού διατηρείται εκείνος ο ανεκδιήγητος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Γαβρόγλου -τον διατηρείτε και εσείς και τον αξιοποιείτε, «σερί κορδόνι» πάει η δουλειά, όπως βλέπετε- ο όποιος νόμος προβλέπει το τριετές κλείδωμα αυτών των πινάκων. Γι’ αυτούς τους πίνακες που θα συσταθούν τώρα η λειτουργία τους θα διαρκέσει για τρία ολόκληρα χρόνια. Όποιος μπήκε, μπήκε δηλαδή. Όποιος δεν μπήκε μένει εκτός, θα πρέπει να περιμένει άλλα τρία χρόνια για να αποκτήσει δικαίωμα στη δουλειά.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, το δικό σας το Υπουργείο, είναι ανάγκη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποφάσεις. Έχετε δύο επιλογές, διαλέξτε τι θα κάνετε. Έχετε την ευθύνη. Ή να δώσετε μια νέα προθεσμία υποβολής αυτών των δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη του Ιούνη, για να προλάβουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι, να καταθέσουν και αυτοί τα χαρτιά τους. Ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών από τον ΑΣΕΠ χωρίς ημερομηνία κτήσης του τίτλου της βεβαίωσης αυτής, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία κτήσης για αργότερα.
Αυτό σας ρωτάμε και σας καλούμε να υιοθετήσετε ένα από τα δύο. Να είστε βέβαιη, κυρία Υπουργέ, ότι σας παρακολουθούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή και έχουν την ανησυχία να ακούσουν αυτά που θα πείτε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το ξέρω ότι μας παρακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω διορθώνοντας ένα λάθος βασικό που έχετε κάνει, διότι και στην ερώτησή σας και στην τοποθέτησή σας μιλήσατε για τριετές κλείδωμα των πινάκων Ειδικής Αγωγής.
Είναι ακριβές ότι το 2019 στο άρθρο 66 του ν. 4589 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες είχαν ισχύ για τα επόμενα τρία σχολικά χρόνια, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4692 του 2020 που έφερε η δική μας Κυβέρνηση η τριετής ισχύς καταργήθηκε. Δηλαδή, η τριετής ισχύς των αξιολογικών πινάκων που συντάχθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του «νόμου Γαβρόγλου». Άρα, οι αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για δύο σχολικά χρόνια, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Οι πίνακες δηλαδή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή 31.8.2022.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο της σύνταξης των νέων πινάκων που θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2022-2023, με έγγραφά μας ήδη από τις 28.2.2022 εμείς ως Υπουργείο ζητήσαμε από το ΑΣΕΠ, που είναι ο φορέας που κάνει τις προκηρύξεις των σχετικών διαδικασιών, να προκηρύξει τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Και έχουν εκδοθεί από τότε, κύριε συνάδελφε, πέντε προκηρύξεις στις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι των κλάδων που σας ανέφερα να υποβάλουν αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους με σειρά προτεραιότητας σε αξιολογικούς πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα.
Σ’ αυτές τις προκηρύξεις, κύριε συνάδελφε, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινούσε από τις 4 Μαΐου του 2022 έως τις 23 Μαΐου του 2022. Οι προθεσμίες αυτές δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, δεν ορίστηκαν αυθαίρετα. Έχουν προβλεφθεί με βάση αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία απαιτούνται για να εκδοθούν έγκαιρα οι πίνακες από το ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες το επόμενο σχολικό έτος.
Θα σας αναφέρω ένα έγγραφο του Προέδρου του ΑΣΕΠ του κ. Παπαϊωάννου με ημερομηνία 11-5-2022 που έλεγε: «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών θα εκμηδένιζε…» -δεν θα περιόριζε, θα εκμηδένιζε- «…κάθε δυνατότητα να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες στο τέλος του Αυγούστου, κάτι που είναι και με τα σημερινά δεδομένα οριακά εφικτό».
Σε όλες, όμως, τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, κύριε συνάδελφε, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας ορίζεται ότι: «Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των γενικών και ειδικών προσόντων διορισμού που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής».
Για την κατάθεση των βασικών τίτλων σπουδών, επίσης σε όλες –τονίζω, σε όλες- τις προκηρύξεις προβλέπεται: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί βεβαίωση κτήσης από το πανεπιστήμιο στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός του πτυχίου».
Για τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει ότι: «Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων αρκεί η βεβαίωση κτήσης από το ΑΕΙ στην οποία αναφέρεται τίτλος και η ημερομηνία κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου ή βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχώς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κυρία Υφυπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν ακούσαμε, κυρία Υφυπουργέ, δυστυχώς, κάτι γι’ αυτό που σας ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί, μια δέσμευση για το ζήτημα αυτό.
Μιλήσατε για τον διετή αποκλεισμό και όχι τον τριετή. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Σας φαίνονται άραγε λίγα τα δύο χρόνια κανείς να μη βρίσκει δουλειά; Και τι θα κάνει εν τω μεταξύ σε αυτά τα δύο χρόνια; Είναι απαράδεκτος και ο διετής και ο τριετής και ο μονοετής αποκλεισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δουλειά.
Το άλλο που είπατε, όμως, για το ΑΣΕΠ και τα αυστηρά του χρονοδιαγράμματα, επειδή δεν προλαβαίνει –λέει- τις διαδικασίες. Με συγχωρείτε, αυτό το πρόβλημα του ΑΣΕΠ θα το πληρώνουν οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι; Επειδή δεν προλαβαίνει δηλαδή θα μπορούσε τα δικαιολογητικά να τα υποβάλουν τον Φεβρουάριο για παράδειγμα; Τι λογική είναι αυτή; Να βρει τη λύση σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Είναι θέμα υποστελέχωσης, θέμα τρόπου λειτουργίας αυτής της της αρχής, του ΑΣΕΠ. Εν πάση περιπτώσει, να το βελτιώσει. Δεν θα την πληρώνουν οι φοιτητές βάζοντας μια ημερομηνία. Και ξέρετε, είναι πρόκληση 23 Μαΐου, την ώρα που τελειώνουν τα μαθήματά τους στις 31 Μαΐου, εσύ να μου βάζεις μια προκήρυξη που να τελειώνει στις 23 του Μαΐου. Μια ολόκληρη χρονιά δηλαδή μένει απ’ έξω. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει λογική.
Εν πάση περιπτώσει, είναι χιλιάδες, κυρία Υφυπουργέ, να το ξαναπούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τελειόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, στα τμήματα ειδικής αγωγής, στο ΕΠΕΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ -άλλη πονεμένη ιστορία, τέλος πάντων, θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά γι’ αυτό- όλοι αυτοί αποκλείονται αυθαίρετα, αποκλείονται πέρα για πέρα άδικα από τις διαδικασίες αυτής της προκήρυξης και μάλιστα χωρίς να φταίνε και οι ίδιοι.
Ξέρετε, εκτός από τις ευθύνες του ΑΣΕΠ, από τις καθυστερήσεις του δηλαδή, θυμίζουμε ότι το φετινό ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με καθυστέρηση, κυρία Υπουργέ -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση- δεν ξεκίνησε κανονικά, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να πάνε να πάνε προς τα πίσω, να μετατεθούν δηλαδή χρονικά όλες οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και βεβαίως, και η έκδοση αυτών των βεβαιώσεων της ολοκλήρωσης των σπουδών που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.
Μέσα σε όλο αυτό τώρα, παρά το ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με καθυστέρηση λόγω του covid και όλα πήγαν προς τα πίσω, παρά το ότι τέλη του Μάη τελειώνουν τα μαθήματα, έρχεστε και βάζετε, να μην πω εσείς, το ΑΣΕΠ, την προθεσμία στις 23 του Μάη. Δεν ξέρω, σας φαίνεται για δίκαιο αυτό το πράγμα; Σας φαίνεται για λογικό; Είναι αδύνατον για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς να αποκλείονται χιλιάδες άνθρωποι από το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι δυνατόν χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τις σπουδές τους -τα τυπικά απομένουν- να αποκλείονται επειδή μια προθεσμία μπαίνει στις 23 του Μαΐου και μάλιστα είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι σε έναν κλάδο της εκπαίδευσης, στην ειδική αγωγή, που τους έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, να πω και κάτι ακόμα, κυρία Υφυπουργέ, για να σας προλάβω, γιατί θα το ακούσουμε από το φθινόπωρο. Εδώ θα είμαστε πάλι. Με το να διατηρείτε αυτό το διετές –να το δεχτώ- κλείδωμα των πινάκων, δεν είναι λίγες οι φορές, όχι εσείς προσωπικά, το Υπουργείο, αλλά και όλοι οι Υπουργοί και οι πριν από εσάς, που απαντώντας στις αιτιάσεις και στα αιτήματα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών έρχεστε και λέτε εδώ στη Βουλή ότι «ξέρετε, έχουν εξαντληθεί οι πίνακες, δεν υπάρχουν πια, δεν υπάρχουν πια άνθρωποι στους πίνακες και συνεπώς δεν μπορούμε να βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε αυτά τα σχολεία». Εντάξει, και η υποκρισία έχει κάποιο όριο.
Να κλείσω με ένα τελευταίο επιχείρημα. Στο κάτω κάτω, όλη αυτή η ιστορία των προκηρύξεων με την πρόσθεση και άλλων προσόντων, το περιβόητο προσοντολόγιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο υιοθετήσατε κι εσείς, προκειμένου κάποιος όχι να διοριστεί, αλλά να βρει δουλειά ακόμα και ως ωρομίσθιος, βασίζεται σε αυτά που λέμε ακαδημαϊκά προσόντα. Τι πιο λογικό αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα να συμβαδίζουν και με τα χρονικά όρια των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Αυτό ζητάμε. Είναι ένα απολύτως λογικό, ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και σας κάνουμε έκκληση, σας καλούμε να το δείτε θετικά έτσι ώστε να ξεπεραστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εγώ σας απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούσατε τις απαντήσεις. Μπορεί να μην σας άρεσαν. Και όταν μου είπατε ότι τα τρία χρόνια είναι πολλά και σας είπα πως δεν είναι πια τρία χρόνια, αλλά είναι δύο, τα βρίσκετε και τα δύο πολλά, είπατε ότι και το ένα έτος είναι μεγάλο. Τώρα δεν ξέρω αν προτείνετε μηνιαίους ή εβδομαδιαίους διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία που διασφαλίζει και την αξιοκρατική και τη σωστή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται βάσει των προκηρύξεων και πρέπει κι αυτή να τηρηθεί.
Μου είπατε ότι ως Υπουργείο έχουμε υποκρισία και δεν καταλαβαίνουμε την ευαισθησία των θεμάτων και μου υποδείξατε το τι μας ακούν και πολλοί εκπαιδευτικοί. Εγώ δεν θα πω ότι εσείς υποκριτικά με ρωτάτε. Θα επισημάνω απλώς την αντίφαση και θα σας πω γιατί. Μέχρι πρόσφατα και εσείς κι άλλοι συνάδελφοι δικοί σας, με γραπτές ερωτήσεις απαιτούσαν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες, να μην καθυστερήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.
Έχω μπροστά μου, ενδεικτικά την αναφέρω, γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση από τις 2-2-2022, την υπογράφετε εσείς, ο κ. Γκιόκας, ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Κομνηνάκα, η κ. Μανωλάκου, ο κ. Παπαναστάσης και ο κ. Συντυχάκης, που ζητούσατε σύντμηση των προθεσμιών. Και τώρα έρχεστε -αλλά βλέπετε εγώ δεν σας λέω ότι είστε υποκριτής, λέω απλώς ότι είστε ανακόλουθος- και ζητάτε παράταση της προθεσμίας. Αν αυτή η παράταση δοθεί, κύριε συνάδελφε, μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κι όταν θα ξεκινήσει το καινούργιο σχολικό έτος τότε θα μας κατηγορείτε για ολιγωρία.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνον -γιατί επικαλεστήκατε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και ότι εμείς έχουμε το ΑΣΕΠ υποστελεχωμένο κλπ.- ότι στην πρώτη εφαρμογή του ν. 4589/2019 στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής για εκείνο το έτος υποβλήθηκαν -μόνο για το Παιδείας, μόνο γι’ αυτό το θέμα- σαράντα εννέα χιλιάδες ενενήντα πέντε αιτήσεις συμμετοχής και νομίζω ότι από αυτό καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για χιλιάδες κενά, για διαχρονική πολιτική αδιοριστίας, δεν θα κουράσω το Σώμα. Θα παραπέμψω στα Πρακτικά της τελευταίας κοινοβουλευτικής σας ερώτησης προ δεκαημέρου και στα νούμερα εκείνα κάνω αναφορά και σήμερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Π