Ομάδα τριάντα τριών (33) καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών, στελεχών δημοσίου και νέων αγροτών, φιλοξένησε στην Πάτρα το Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Green and Smart AGRO Youth» (ERASMUS+ KA1 Mobility of Youth Workers) μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου 2022.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Πορτογαλία. Συντονιστής του έργου ήταν η Περιφέρεια της Σμύρνης, ενώ συμμετείχε, επίσης, και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σμύρνης.
Oι Τούρκοι συμμετέχοντες παρουσίασαν εφαρμογές έξυπνης γεωργίας, γεωθερμικής ενέργειας, αεροπονίας, υδροπονίας, τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε θερμοκήπια και άλλες βέλτιστες πρακτικές αειφόρου γεωργίας από την επαρχία της Σμύρνης. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε η εφαρμογή ασύρματου δικτύου αισθητήρων στη γεωργική άρδευση και έργο στιγμιαίας οπτικοποίησης με ψηφιακή παγίδα φερομόνης, ενώ έγινε και παρουσίαση σπουδών καλλιέργειας φυτών σε σχολείο ειδικής αγωγής.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τη συμβολή του Διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη και του μέλους Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΕΑΠ, Δρ. Πέτρου Κόκκινου, παρουσίασε νέα τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων και βιοστερεών και σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση λυμάτων και βιοστερεών σε αγροτικές εφαρμογές που έχει αναπτύξει και το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο. O Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Σαλάχας παρουσίασε μελέτες περίπτωσης εφαμοργών έξυπνης γεωργίας. Οι φοιτητές εξοικειώθηκαν ακόμα στο θέμα της τύχης και της μεταφοράς φαρμακευτικών ουσιών στο περιβάλλον.
Επιπλέον, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη χρήσης ψεκαστικού drone, καθώς και να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας, ενώ παρακολούθησαν και εργαστηριακές ασκήσεις.
Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, στο Κάστρο της πόλης, καθώς και στην ιστορική οινοποιία Αχάια Κλάους.
Τους Τούρκους φοιτητές συνόδευε ο Αντιπρύτανης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, Καθηγητής Alper Baba. Τη φιλοξενία των ξένων συμμετεχόντων είχε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ενώ υπεύθυνος του συγκεκριμένου έργου ήταν ο μεταδιδάκτορας και μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΕΑΠ, Δρ. Πέτρος Κόκκινος.